Mesajul Președintelui

Dragi prieteni,
Stimați nucicultori și
Amatori ai culturilor nucifere,

Știm cu toții că țara noastră este în căutarea unei identități, inclusiv a unei identități economice. Odată cu obținerea independenței în august 1991 am realizat și colosala diferență de dezvoltare față de țările avansate ale lumii. Recuperarea acestui decalaj s-a dovedit extrem de anevoioasă, în special în lipsa unei clarități de viziune și a unei strategii de dezvoltare din partea claselor guvernante de-a lungul tuturor anilor care s-au scurs de la independență încoace.

În acest context, către mijlocul anilor ’90, pe fundalul creșterii foarte dinamice a consumului de nuci în țările europene în situația în care oferta nu reușea să acopere această cerere, s-a descoperit că Moldova deține cca 2 mln de nuci plantați în fâșiile de aliniament și în gospodăriile individuale ale oamenilor. În scurt timp, aceasta a devenit piatra de temelie a economiei nuciculturii moldovenești, alimentând cu materie primă o industrie a cărei ritm de dezvoltare se va accelera în următoarea decadă.
Trebuie să menționez că bazele tehnologice ale dezvoltării culturii nucului fuseseră totuși stabilite încă din anii 1960 – 80 prin identificarea în flora spontană a unor varietăți cu potențial înalt de productivitate și cu calități superioare ale producției, omologate ulterior ca și soiuri. Totodată, în aceiași perioadă fusese ameliorată tehnologia de altoire și creștere a pomilor altoiți de nuc, care a permis multiplicarea acestor soiuri și înființarea livezilor varietale. Doar că aceste importante progrese au rămas latente, fiind în așteptarea unor timpuri mai propice pentru a fi valorificate. Iată că odată cu dezvoltarea rapidă a industriei prelucrătoare și ascendența Republicii Moldova în clasamentul țărilor producătoare și exportatoare de nuci și miez de nucă, aceste tehnologii au început să atragă atenția actorilor din domeniu.
Începând cu 2004 au apărut primele pepiniere care s-au specializat în producerea pomilor altoiți de nuc, iar către 2010 și-au conturat clar activitatea 5 pepiniere care sunt și astăzi principalii producători de material săditor profesional de nuc care astăzi aprovizionează integral necesarul intern cu pomi altoiți de soiuri autohtone și din selecțiile străine și care livrează cantități importante de pomi în peste 15 alte țări. Aceste pepiniere au devenit practic cei mai importanți agenți care au impulsionat dezvoltarea ramurilor, au venit cu informații despre comportamentul soiurilor în diferite bazine de producție ale țării, au filtrat în timp sortimentul reținându-le în producție doar pe cele mai performante. Specialiștii pepinierelor au ajutat la elaborarea unui set de recomandări tehnologice atât de necesare proprietarilor de livezi, insuficient de pregătiți pentru a gestiona în mod independent livezile.

La ce etapă suntem astăzi? Cu greu, trecând printr-o etapă de pre-dezvoltare destul de dificilă, a fost pavată calea pentru continuarea evoluției acestei ramuri. Astăzi există o industrie foarte bine dezvoltată care are capacitatea să proceseze integral toată producția nuciferă produsă în Republica Moldova și parțial, nuci importate din alte destinații pentru procesare locală. Țara noastră este al treilea furnizor de nuci în coajă și miez de nucă pentru Uniunea Europeană, după SUA și Chile. Produsul nostru este foarte bine cunoscut și apreciat în țările consumatoare, iar acest factor crează constant noi oportunități de desfacere a producției naționale în creștere. UAPCN va depune tot efortul pentru a ajuta producătorii autohtoni să se asocieze, să-și consolideze capacitățile, să asigure o ameliorare neîntreruptă a parcursului tehnologic și a calității produsului lor și să asiste producătorii și procesatorii în orice demers vizând ameliorarea cadrului legal, participarea la marile expoziții agroalimentare din lume și va face tot ce-i va sta în puteri pentru a se asigura de progresul constant al ramurii.
Vă invit să vă alăturați efortului comun devenind membru al asociației, susținând prin idei, propuneri și sugestii sau cu resurse demersurile pe care le întreprindem pentru interesul comun al tuturor nucicultorilor. Doar uniți vom reuși să ne integrăm în contextul global în care fiecare țară încearcă să-și câștige un loc sub soare. În ceea ce mă privește, voi face tot ce este în puterile mele pentru a fi la nivelul așteptărilor tuturor actorilor ramurii.

În serviciul nucicultorilor Republicii Moldova,
Oleg TÎRSÎNĂ
Președintele UAPCN