Istoric

Culturile nucifere sunt tradiționale pentru locuitorii spațiului Pruto-nistrean. Începutul secolului 21 a însemnat și un salt considerabil pentru în consolidarea acestor culturi și, mai ales a culturii nucului, în Republica Moldova. Această situație a condus treptat la necesitatea creării unei organizații care să reprezinte interesele nucicultorilor, un nucleu în jurul căruia să se coaguleze toți actorii și, unindu-și forțele, entuziasmul, energia și voința să pună temeliile unei industrii nucifere.

Astfel a apărut Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, fondată în anul 2006. Uniunea a avut ca temelie juridică mai multe asociații regionale care au devenit precursori și membri ai UAPCN. Președintele fondator și cel mai care a inspirat și animat crearea Uniunii a fost Alexandru Jolondcovschi. Grație energiei și dinamismului său, în perioada 2006 – 2010 au fost organizate peste 60 de seminare și câteva congrese naționale ale nucicultorilor. Dl Jolondcovschi a fost cel care prin discursul său elocvent a reușit să convingă foarte mulți fermieri să înființeze plantații de nuc, migdal și alun. Rolul său de catalizator al dezvoltării ramurii a însemnat foarte mult pentru punerea nuciculturii pe o cale ascendentă.

Perioada 2010 – 2015 este una în care UAPCN a cunoscut o perioadă relativă de stangare, însă odată cu alegerea noului președinte, Oleg Tîrsînă și a unui nou Consiliu de Administrație, în februarie 2016, cu ocazia aniversării a 10 de ani de la fondare, UAPCN a fost practic relansat. Conducerea nou aleasă a conștientizat faptul că de la momentul înființării Uniunii și până la acel moment lucrurile au evoluat, o parte a livezilor de nuc deja intraseră pe rod și se punea problema tehnologizării acestora, se conturase foarte clar o adevărată industrie prelucrătoare a producției nucifere, Moldova devenise un actor important în comerțul mondial de nuci. Această nouă conjunctură a necesitat o nouă concepție de dezvoltare.

În 2018, UAPCN a elaborat o marcă comercială pentru producția nuciferă moldovenească, „Moldova Walnuts”, care va fi promovată ca și imagine reprezentativă a produsului autohton. Pentru a se asigura de o calitate cât mai omogenă și în cantitate suficientă, Asociația a elaborat și o hartă tehnologică privind întreținerea livezilor pe rod, disponibilă gratuit pentru membri și contra-plată pentru non-membri.