Materialul săditor altoit de nuc necesită o atenţie specială înainte de plantare. Pomii sunt foarte sensibili la loviturile mecanice şi mai ales la expunerea rădăcinilor pentru mai mult timp la aer sau soare. După procurare trece în răspunderea plantatorului. Se protejază obligatoriu în transport cu peliculă sau în saci. Nu este admis ca în timpul transportării nucii să stea direct expuşi la curenţii de aer. Odată aduşi la locul de plantare vor fi imediat stratificaţi în sol. Se întroduc în şanţuri de 50 – 60 cm adîncime cu tot sistemul radicular. Se acoperă rădăcinele cu pământ umed. Pe teren dacă durata plantării întârzie câteva ore tot se face stratificarea. Pentru ce este necesară această protejare de la cumpărare până la plantarea la locul definitiv? Nucul are rădăcinele foarte sensibile la temperaturile scăzute, lipsa de apă, expunerea la curenţii de aer etc. Rădăcinele odată afectate au capacitatea scăzută de a se reface în timp scurt. Organul important al nucului este rădăcina. Pentru plantare se cumpără plante altoite de 1-2 ani. Este bine de cunoscut că: plantele de nuc de 1 an trebuie să fie cu înălţimea de minim 20 – 40 cm de la colet, bine lemnificate şi cu mugurii sănătoşi. Rădăcinele trebuie să fie bine dezvoltate, multe şi cât mai lungi posibile.

Perioada de plantare coincide cu perioada de repaus a pomilor şi începe după scoaterea pomilor din pepiniere (sfârşitul lunii octombrie, noembrie). Plantarea din toamnă ţine de la căderea frun- zelor şi până la îngheţara solului (decembrie). Dacă solul nu îngheţă şi temperatura aerului se menţine cu + peste 0 se plantează şi iarna.

Plantarea de toamnă (şi iarnă) are o serie de avantaje deoarece umiditatea bună din sol şi perioadele în care solul se menţine la peste +2 grade C permite pomilor plantaţi să-şi reia activitatea şi să apară rădăcini noi (rizogeneza). Aceşti pomi se prind într-un procent mare şi pornesc în primăvară mai devreme şi echilibrează mai repede metabolizmul dintre partea aeriană şi partea subterană. Plantarea de toamnă se recomandă cu prioritate şi pentru că permite folosirea forţei de muncă şi a maşinelor şi utilajelor într-o perioadă în care nu sunt alte lucrări prioritare.

Plantarea de primăvară cuprinde perioada lunii martie şi prima decadă a lunii aprilie, moment ce coincide cu apariţia unor temperaturi pozitive şi cu dezgheţarea solului. Perioada este scurtă şi temperaturile pozitive de peste +10 grade (pragul biologic al nucului), pomii întră foarte repede în vegetaţie. De multe ori perioada dată e lipsită de umeditatea în sol. Toate acestea elemente fac, ca plantarea de primăvară să se soldeze cu rezultate cu mult mai slabe ca cea de toamnă. Imediat după plantare, temperatura creşte şi provoacă pornirea părţii aeriene în vegetaţie, fără ca partea radială să aibă timpul necesar să formeze rădăcini noi şi să înceapă procesul absorbţie al apei şi altor elemente minerale. Din această cauză pomii plantaţi în primăvară se prind mai greu şi reuşita lor stă sub semnul întrebării până aproape de sfârşitul lunii mai.

Indeferent când plantăm se impun anumite operaţiuni comune obligatorii:

Pregătirea  gropilor se face cu 1-2 zile înainte de plantare cu dimensiunele de 60 x 60  şi adînci- mea de 70 cm. Pentru pomii solitari sau pe terenurile cu solurile puternic erodate cu dimensiune- le de 1,0 x 1,0 m şi adâncimea de 80 cm.

Adminstrarea mraniţei în amestec cu sol până la aproximativ 2/3 din adâncimea gropii, după care tasăm uşor acest amestec. Rămîne loc liber pentru amplasarea completă a pomului cu toate rădă- cinel sale.

Plantăm pomul până la acelaş nivel de adâncime la care a fost şi în pepinieră. Punctul altoirei se pune la nivel cu solul, dar nu mai sus de 5 cm.