no images were found

Autorul: Jadan Victor Markiyanovich. Soi autohton, omologat în anul 2005.

Pom de mărime medie,  coroana de forma de sferica, desime medie. Ramurile cresc aproape in unghi drept de la tulpina, amplasate destul de rar. Scoarța trunchiului și ramurile scheletului slab brazdate de crăpături superficiale. Intră pe rod în al 4-lea an după plantare. Soi cu inflorire  protogenă, florile femenine înfloresc pe 05 – 17 mai, masculine  10-16 mai, ce dă posibilitate de a evita înghețurile tîrzii de primăvară.  Soi parțial autofertil, cei mai buni polenizatori: Cazacu, Schinoasa, Cogâlniceanu, Briceni.

Fructul este de mărimi mijlocii, culoare gălbuie-pai, miezul crem se deosebește prin gust exclusiv de placut, de desert. Greutatea medie a unui fruct este de 10,9 – 13,3g, miezul constituie 69,4%. Potrivit pentru prelucrarea automată. Roada medie este de 3,5-4,0 t/ha. Maturitatea de recoltare a fructelor este atinsă în decada a 3-a lunii septembrie.

Soi de nuci Pescianschi este rezistent la secetă, temperaturi înalte și ger, la temperatura de -30 înghețau doar vîrfurile lăstarilor ce nu nematurizați. Periodicitatea fructificării nu se remarcă. Rezistența la marsinioză este mai mare ca medie. Se propune pentru livezile fermierilor ce se ocupă cu producerea fructelor pentru uzul intern şi export. Producţia corespunde standardelor europene.

Invalid Displayed Gallery

Vezi și informații genereale despre soiuri de nuc