no images were found

Autor: Ion Comanici. Soi autohton, omologat din anul 2006.

Pom viguros cu coroana sferică, răsfirată deasă, ramuri de schelet puternice cu unghiul de ramificare 65 – 75 grade. Necisită soluri fertile, profunde şi uşoare. Rezistenţă înaltă la gerurile de iarnă. Practic nu este atacat de antracnoză şi alte boli ale nucului. Frunziş bogat, de culoare verde-intens, folioale mari, lat-eliptice. Desfacerea mugurilor şi apariţia frunzelor are loc cu 4-5 zile mai târziu decât soiurile şi formele înconjurătoare. Epoca înfloririi este mijlocie. În primăverile cu regimul termic identic sau aproape de norma multianuală, înfloritul florilor feminine începe în ultimile zile ale lunii aprilie-primele zile ale lunii mai. În primăverile devreme – la 20-25 aprilie, iar în cele târzii – la 8-18 mai. Tipul de înflorire este protogin, decalajul fiind de 0-4 zile, sunt ani când înfloritul florilor masculine şi feminine se suprapun pe 1-2 zile. Rodeşte abundant şi regulat, tipul de fructificare este terminal-intermediară, din mugurile terminal şi 1-2 muguri laterali.

Nucile sunt mari, de 13,4 – 14,5 g. uniforme, larg ovoide, cu vârful pistilar puţin proeminent, de culoare brună-alburie, suprafaţa superficial-brăzdat-excavată, sutura valvelor slab proeminentă.Coaja relative subţire, de 1,4 mm. Miezul plin, constituie mai mult de 50% din greutatea nucii, cafeniu-gălbui, plăcut la gust, conţine 69,5% substanţe grase.

Soi de nuci Codrene se folosește în livezile fermierilor ce se ocupă de producerea fructelor pentru uzul intern şi export. Se exprimă în corespunderea deplină a calităţilor fructelor şi miezului cu standardele europene.

Invalid Displayed Gallery